Ruta del Carrilet / Via verda del Baix Ebre (CAT)

La Ruta del Carrilet, l’antic recorregut del tren que unia Olot amb Girona, és avui una via verda que ens obre el pas entre els encants naturals, la riquesa patrimonial i la història dels pobles per on transcorre.
Aquest traçat de 57 quilòmetres travessa tres comarques i dotze pobles recorrent les valls dels rius Fluvià, Brugent i Ter.

El recorregut, apte per a vianants i bicicletes, es troba en molt bon estat, condicionat amb nous ponts, baranes i senyalització.

www.viesverdes.org

Els antecedents històrics de la Ruta del Carrilet cal anar-los a buscar a la xarxa de carrilets que configurava la comunicació entre pobles de les comarques gironines. A finals del segle XIX, la iniciativa privada de la burgesia industrial, amb el suport de la ciutadania i el recolzament tècnic d’enginyers civils, va anar implantant els anomenats trens econòmics per tal d’incrementar la circulació de mercaderies i l’accés a les zones portuàries. Això va suposar un avanç important en la industrialització i la comunicació entre pobles.

La via verda del Baix Ebre transcorre per l’antiga una antiga via de tren que es va començar a construir amb l’objectiu de connectar l’Aragó amb la Mediterrània. El 1942 es va inaugurar el tram que unia el municipi de la Puebla de Híjar amb Tortosa. La via va estar en servei durant 31 anys i es va tancar definitivament l’any1973, sense haver arribat a construir-se el tram final fins al mar.
El traçat de la Via Verda a les Terres de l’Ebre s’inicia a Tortosa i continua per la comarca de la Terra Alta fins a enllaçar amb l’Aragó. Té un recorregut de 49km a través dels magnífics paisatges de la plana fluvial de l’Ebre, i del vessant occidental dels Ports.
A Tortosa la via s’inicia a l’antic pont del ferrocarril, que es va començar a construir l’any 1865. Durant la Guerra Civil Espanyola bona part del pont va ser dinamitat per l’exèrcit republicà. Posteriorment, es va reconstruir mimetitzant-ne l’aparença anterior.

Foto de la ruta del carrilet: Consorci Vies Verdes de Girona

Foto del pont de Tortosa: Xevi Bayona